Menú > Catàleg d'activitats - Cicle mitjà > Detall activitat
LA MIGRACIÓ I EL REFUGI A TRAVÉS DE L'ART

Temàtica:
  • Interculturalitat crítica
  • Pau i no violència
  • Drets humans, governança i relacions de poder

Objectius:
  • Acostar l’alumnat a la realitat de les persones migrades o refugiades, en especial als drets dels infants, mitjançant el llenguatge artístic.
  • Promoure la cultura de pau a través de la creativitat.
  • Aprendre a treballar en equip, des del diàleg, i prendre decisions per consens.
  • Descobrir el llenguatge dels diferents materials i experimentar la seva manipulació, promovent la cultura del reciclatge i desenvolupant la psicomotricitat motriu fina.

Descripció:
L'activitat parteix del visionat d'una peça audiovisual breu que recull l’experiència d’un grup d’infants refugiats sirians kurds que participen en uns tallers artístics al Kurdistan turc.
Es tracta de nens i nenes que per la seva condició de persones de Síria i refugiades kurdes a Turquia, veuen vulnerats molts dels drets fonamentals dels infants, com ara el dret a l’educació.
El documental ha estat gravat i produït per una entitat social kurda en el marc d'un projecte de cooperació internacional que aborda la vulneració de drets que pateixen infants i dones refugiats kurds que viuen a Turquia.
Una vegada visionada la peça audiovisual, l’alumnat treballarà en petits grups des de la reflexió i el debat -conduït per Creart- sobre la situació dels infants i la vulneració de drets fonamentals que pateixen (especialment les nenes); i després en la creació d’una peça artística conjunta que representi les emocions i els aprenentatges a partir de les imatges i del debat.
Amb l’acompanyament de Creart, cada grup arribarà a un concepte, idea o emoció consensuada sobre drets, refugi, migracions, educació... que representarà mitjançant una escultura abstracta.
Per a crear la peça artística, l’alumnat comptarà amb una selecció de materials de diferents naturaleses, textures, mides, colors i qualitats per estimular l’expressió.
L'activitat proposa un divertit procés artístic d'investigació creativa per donar forma a conceptes abstractes, generant un diàleg al voltant de temes vinculats a la pau o el conflicte.

Competències bàsiques:
  • Competència comunicativa, lingüística i audiovisual
  • Competència artística i cultural
  • Competència social i ciutadana


Temps: d'una hora i mitjà a 2 hores
Lloc: Aula o sala polivalent
Material fungible aportat per l'entitat: Material variat de diferents colors i mides, com boles de porexpan, taps de plàstic o suro, netejapipes de colors, escuradents, pedres, llavors, branquetes, palets de fusta, pinces de roba, plomes, picarols, cotó fluix, cinta aïllant, filferro, etc.)
Organitza: Servei de Ciutadania
Entitat: CreArt
Persona de contacte: Jenifer Díaz Lázaro (tècnica del Servei de Ciutadania) Tel: 935887000 Ext:6931 / mail: jdl@ajrubi.catAjuntament de Rubí